tiistai 24. huhtikuuta 2012

Epäonnistunut marenkiunelma

Löysin vanhoja (lyijykynällä kirjoitettuja) reseptejä, jotka luulin jo hukanneeni. Pitkästä aikaa koittamaan siis tätä ihanaa sitruunaista marenkileivosta. Mutta höh, desimitta ehti mennä pesukoneeseen. No eihän tuo haittaa. Osaahan sitä kunnon kotileipuri laittaa aineita näppituntumallakin.



Marenki paistui uunissa kullanruskeaksi ja onnistui mainiosti. Kakkupohja sitä vastoin jäi littanaksi. Tuli laitettua liikaa vehnäjauhoja (ja sokeria).



Katsokaa toista. Ei kurkottele taivaita tämä marenkipilvi ei. Makeaahan tuosta tuli, mutta kyllä se pieninä palasina menee. Ja pakkasestakin voi laittaa pöytään. Muistutus itselle, että voisi ostaa toisen desimitan varalle. Tässä ohje oikeilla mitoilla.

Sitruunaiset kookospalat

300 g voita tai margariiniä
(150 g mantelimassaa)
2 dl sokeria
4 munan keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

väliin:
250 g lemon- tai lime curdia

pinnalle:
4 munan valkuaista
2 dl sokeria
2 dl kookoslastuja/hiutaleita

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Peitä uuninpelti leivinpaperilla. Erottele munan keltuaiset valkuaisista. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää jahuoseos taikinaan ja levitä pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Sivele puolikypsälle pohjalle varovasti sitruunatahna. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Nostele marenki leivospohjan päälle ja kypsennä 200-asteisen uunin alaosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Tässä vaiheessa huomaat, ettei ohjeessa kerrottu milloin kookoshiutaleet heitetään leivoksen päälle, joten sen voi tehdä vaikka nyt. Itse olen jättänyt ne tästä syystä aina pois, mutta hyvä ne olisi lisätä marengin päälle ennen sen paistamista.

3 kommenttia:

  1. Vaikka en leipomista rakastakaan, tätä aion kokeilla viikonloppuna ihan mielenkiinnosta. Sittenpähän tiedän osaanko tehdä marenkia tai erotella munia :)

    t. heini

    VastaaPoista
  2. Hei, huippua, tätä ihanuutta voi syödä siis muulloinkin kun jouluna! :) Teen nimittäin tätä kakkua yleensä joulun tienoilla ainoastaan sillä erotuksella, että lemon curdin sijaan laitan väliin luumusosetta. Mulla tuosta kakkupohjasta on muuten aina tullut just noin ohut, mittavälineistä huolimatta...

    Ihania tekstejä ja kauniita kuvia molemmissa blogeissa. Nää sai paalupaikan nettisivujen suosikkilistalla. :)
    Anni

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon ihanista kommenteista!

    Heini: Marenki on kyllä helpompi valmistaa, mitä olen aikasemmin luullut. Miut on saatu peloteltua luulemaan sitä vaikeaksi. Kannattaa siis kokeilla!

    Anni: Aika hyvä vinkki tuo luumusose. Kakkua voi siis varioida sesongin mukaan;) Lemon curdia voi myös laittaa lusikkaleipien väliin hillon sijasta. On ihan raikas vaihtoehto! Juu ja tosiaan eihän tuo pohja hirmuisen paksu kai tulisikaan olla, tällä kertaa vain tuli liian makea ja koppura. Nyt on jo ylimääräinen desimitta hankittu vastaavien tilanteiden varalle. Tekemällä oppii!

    VastaaPoista