torstai 5. huhtikuuta 2012

Käpykakku syntymäpäiväksi


Minulla ja käpykakulla on historia. Edesmennyt tätini toi minulle käpykakun, kun olin vain muutaman päivän ikäinen. Äidin kertoman mukaan Saara oli keittiön ikkunan alla kakku kädessä. Kaupan käpykakut ovat aina maistuneet, mutta nyt päätin kokeilla sen tekemistä itse. Poikaystävä auttoi muun muassa kakkupohjan muotoilussa ja ihan kävynnäköinen siitä tulikin.


Hyvää syntymäpäivää minulle!


Ohjeen koostin kahdesta lähteestä: täältä ja täältä.

Synttärikäpykakku


Kakkupohja:
5 luomumunaa
1 3/4 dl sokeria
2 dl luomuvehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täytteeksi:
vadelmahilloa

kermavaahtoa:
2 dl kuohukermaa
1 tl sokeria

suklaakreemiä:
2 dl voita
2 dl tomusokeria
3 rkl vettä
3 rkl reilua kaakaojauhetta

Kostutus:
vadelmahilloa ja vettä

Kuorrutus:
500 g valkoista marsipaania (kaksi pötköä)
1/2 dl reilua kaakaojauhetta
tomusokeria koristeeksi

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Halkaisijaltaan vuoka kannattaa olla 24cm, minulla oli 28cm. Lopputulos oli litteämpi, mutta riitti. Paista 175-asteisen uunin alaosassa 40-45 minuuttia. Kiertoilmauunissa riitti 40 minuuttia.

Kakkupohjan paistuessa valmista suklaakreemi ja vatkaa kermavaahto. Suklaakreemi valmistetaan vatkaamalla voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, jonka jälkeen seoksen joukkoon vatkataan vesi ja kaakaojauhe. Itse lisäsin epähuomiossa kulhoon kaikki aineet kerralla ja ihan hyvin onnistui.

Valmis kakkupohja leikattiin kävyn muotoon ja sen jälkeen kahteen osaan (koska se oli niin ohut). Kostutin kakkua vadelmahillon ja veden sekoituksella, mutta toisessa alkuperäisohjeessa mainittu rommi olisi varmasti käynyt siihen hyvin. Kakku täytettiin vadelmahillolla ja suklaakreemillä ja ylimääräisistä kakkupohjanpalasista muotoiltiin päälle vielä kaksi kerrosta. Sen jälkeen kakku siveltiin kermavaahdolla.

Työläin osuus oli marsipaanin muuttaminen ruskeaksi. Paloittelin marsipaanipötköt kulhoon ja lisäsin joukkoon puoli desiä kaakaojauhetta. Marsipaania pitää vaivata kaakaojauheen kanssa, jotta sen väri muuttuu. Tässä vaiheessa avuksi astui poikaystävä. Meidän kakku sai hienon marmorivärityksen. Ruskea marsipaani kaulitaan leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ohjeissa levy nostetaan kaulimen avulla kakun päälle, mutta me saimme sen helpoiten yhteistuumin nostamalla. Marsipaanilevy muotoillaan kakun päälle ja ylimääräinen leikataan sivuilta pois.

Ohjeiden mukaan kakun päälle tulee leikata silmut saksilla 45 asteen kulmassa, mutta meidän kuorrutus oli sen verran paksu, että jälki olisi ollut aika ruma. Kokeilin nimittäin saksia ylimääräisiin marsipaanipalasiin. Leikkelin silmut lopulta terävällä veitsellä ja päälle heitettiin hieman tomusokeria.

Hieno siitä tuli! Seuraavaksi pitää löytää kakunsyöjät, koska noin iso käpy ei meillä kulu millään. 


Aurinkoista kiirastorstaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti