sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Laskiaispullia ja mantelimassaa



Tänään heräsin keittämään hernekeittoa (soijarouheella) ja keiton poristessa laskettiin mäkeä viereisen kirkon takana. Mukaan tuli myös syntymäpäivävieraita, koska nyt juhlittiin niitä poikaystävän tiistaisia synttäreitä sukulaisvoimin.

Eilen leivoin pullat valmiiksi ja käytin taikinan alustamiseen uutta yleiskonetta. Hienosti toimi ja onnistui. Ainoastaan paistamisessa unohdin, että kiertoilmauunia ei tarvitse lämmittää niin kuumaksi, ja muutama pulla sai mustan kuoren. Mutta siitäkin huolimatta resepti on hyvä ja sen kirjaan tänne, että muistan seuraavillakin kerroilla. Aikaisemmin siitä on tehty korvapuusteja.




Korvapuustit/pullat (ohje suoraan osoitteesta pirkka.fi)

5 dl maitoa
50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
11/2 tl suolaa
n. 900 g (14 dl) vehnäjauhoja
150g voita tai leivontamargariinia

Mahdollinen korvapuustitäyte:
100 g voita
1 dl sokeria
n. 2 rkl kanelia

Voiteluun:
kananmunaa

Pinnalle:
raesokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Jos teet korvapuusteja jatka seuraavasti: jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala noin 30 x 60 cm:n suuruiseksi levyksi. Levitä päälle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle sokeria ja kanelia.

Kääri levy rullaksi, jätä saumakohta alle. Leikkaa rulla noin 16 palaan hieman vinoin niilloin. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina sormilla palojen kapea kärki alas pöytään, niin, että leikkauspinnat nousevat ylös. Leivo toinen taikinapala samoin. Kohota hyvin liinalla peitettynä.

Jos teet pelkkiä pullia tule tässä vaiheessa mukaan. Jaa taikina kahtia ja pyörittele pötköiksi. Leikkaa kumpikin pötkö kahdeksaan (tai useampaan) osaan ja pyörittele pulliksi. Kohotan hyvin liinan alla.

Voitele korvapuustit/pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225 asteessa (kiertoilmauunissa 200 astetta riittää) 8-10 minuuttia.




Leikkaa pullat kahtia ja täytä ne vadelmahillolla, mantelimassalla ja kermavaahdolla. Ja siis kyllä - laita kumpaakin kiisteltyä täytettä (kuten yllä olevassa kuvassa). Silloin laskiaispullat ovat parhaita. Hyvän mantelimassan teet itse helposti ja nopeasti.

Mantelimassa (n. 2-2,5 dl)

100 g kuorittuja manteleita
1,5 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen

Jauha mantelit jauhoksi vaikka sauvasekoittimella. Sekoita tomusokeri tarkasti mantelijauhon sekaan. Erottele munan keltuainen valkuaisesta ja kaada valkuainen hitaasti manteli-sokeriseokseen. Minulla valkuaisen hitaasti lisääminen ei onnistunut, vaan se humpsahti seokseen kerralla. Mutta eipä siitä haittaa ollut. Alkuperäisen ohjeen tapaan nypin valkuaisen manteli-sokeriseoksen joukkoon ja koostumuksesta tuli juuri sopivaa laskiaispullien täytteeksi. Jos massasta tahtoo muovailtavaa, on valkuaista lisättävä vähemmän.

Oli todella hyvää ja ihana tietää mistä tämäkin mössö on valmistettu. Eikä tarvitse säilöntäaineistakaan huolehtia.

Näillä mennään! Hyvää laskiaissunnuntaita!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti