tiistai 5. helmikuuta 2013

Synttärileivonnaisia



Poikaystävällä on tänään synttärit ja niistä saatiin nauttia aurinkoisessa talvisäässä. Yllättäen päivänsankari on myös suuri Runebergintorttujen ystävä, joten eikun leipomaan juhlapäivän kunniaksi.

Ostin juuri silikonisia muffinsivuokia, jotka sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Ne ovat yksittäisiä, aivan kuin paperiset vuoat, mutta näitä ei tarvitse heittää käytön jälkeen roskiin. Ne voi pestä pesukoneessa tai vaikka pakastaa. Ja tietysti uuniakin ne kestävät. Ensin harkinnassa oli yhden ison vuoan ostaminen, mutta nämä yksittäiset sopivat paremmin keittiön kaappeihin ja laatikoihin. Eivät vie paljon tilaa. Nerokasta!




Runebergintortut (12 kpl)

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1,5 rkl mantelilikööriä (50 ml pullo Disaronnoa)

2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja
1 pussi (80-100 g) mantelirouhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

2 dl kermaa

Kostutukseen:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl mantelilikööriä (loppu pullollinen)

Kuorrute:
1 dl tomusokeria
2 tl vettä
vadelmahilloa

Ota voi huoneenlämpöön pehmiämään jo hyvissä ajoin (tai pidä voilautasta vähän aikaa patterin päällä) ja kuutioi se. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää lopuksi 20 ml mantelilikööriä ja pyöräytä sähkövatkaimella vielä kerran.

Sekoita vehnäjauhot, korppujauhot, mantelirouhe, leivinjauhe ja kardemumma keskenään toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos voiseokseen vuorotellen kerman kanssa.

Annostele taikina 12 silikonivuokaan tai tukeviin muffinsivuokiin. Paista 200 asteessa 15 minuuttia tai kunnes tortut ovat kauniisti ruskistuneet.

Torttujen paistuessa valmistele kostuteliemi ja kuorrute. Kostutukseen tarvittavan sokerin sekoitin kuumaan veteen, jotta se liukenee siihen varmasti. Joukkoon lisäsin vielä loput 50 ml Diraronno-likööristä. Kostuta vähän jäähtyneet tortut liemellä. Laita reilu ruokalusikallinen torttua kohti.

Viimeistele kostutetut tortut vadelmahillolla ja pyöräytä hillon ympärille tomusokerikuorrutteesta rinkula. Pursottamiseen käytin pientä minigrip-pussia, josta leikkasin yhden kulman pois.



Valmiit tortut saivat hyväksynnän päivänsankarilta, joten kyllä niistä hyviä siis tuli! Eipä tarvitse tänä vuonna pettyä kaupan torttuihin.

Torttuohje on Eeva Kolun vanhasta blogista, joka löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti