tiistai 19. helmikuuta 2013

Kokkauksen taito


Kamerasta löytyi vanha kuva aamupalasta. Se on otettu joskus Runebergin päivän tienoilla, koska pöydällä lojuu myös poikaystävän syntymäpäivälahjaksi saama (ja toivoma) Gordon Ramsayn Kokkauksen taito. Emme ole vielä ehtineet kokeilla sen ohjeita, vaikka selailtu sitä on moneen kertaan.

Kirja on jaettu kymmeneen osaan: klassikoita uusina sovituksina, kala, liha, mausteet, hyvää ruokaa edullisesti, ruoan valmistaminen etukäteen, ruokaa yhdelle tai kahdelle, ruoanlaitto seurueille, leivonta sekä viimeisenä osiona perustaidot. Jokaisessa osassa on 9 - 15 reseptiä alkuruuista jälkiruokiin. Suunnitteilla on kokeilla ensiksi shawarma-maustettuja kanawrappeja, empanadoja, mausteista linssikeittoa ja mustikka-ricottaohukaisia jugurtilla ja hunajalla.

Mutta reseptien lisäksi kirjan parasta antia on jokaisen osion alussa oleva "teoria-osuus". Näissä käsitellään muun muassa keittiövälineitä, mausteita, kastikkeita, kokin perustaitoja (uppomunat, kohokkaat, majoneesi jne.) sekä lihan ja kalan käsittelyä. Oman pienen lukunsa on saanut jopa maistaminen. Ramsayn kirja antaa siis otsikkonsa mukaisesti tietoa myös kokkauksen tekniikasta, tai kuten kirjassa viitataan kokkauksen käsityöstä. Kerrankin keittokirja, jota voi myös syventyä lukemaan!

tiistai 12. helmikuuta 2013

Viikuna-hasselpähkinäleipä


Kerroinkin jo käyttäneeni yleiskonetta laskiaispullataikinan valmistamiseen, mutta sitä ennen ehdin pyöräyttää sillä yhden leipätaikinan. Joulun alla Karjalaisessa (20.12.2012) oli muutama jouluinen leipäohje, jotka jäivät mieleen. Kokeilin tällä kertaa viikuna-hasselpähkinäleipää, joka tehdään hiivaleipätaikinaan. Ohjeella sai kaksi pientä limppua, joista suurin osa meni suoraan pakastimeen sopiviksi palasiksi leikattuna.

Yleiskone on tuntunut helpolta käyttää. Aina olen kuitenkin tarkastanut ohjekirjasta pyörimisnopeudet ja muistutellut itselleni, ettei jauhoja ja kuivia aineita lisätä samaan tapaan kuin käsin vaivatessa. Ohjeiden mukaan niitä on hyvä lisätä vähän kerrallaan vuorotellen aloittaen ja lopettaen kuivilla aineilla. Tähän leipään en tuota sääntöä tajunnut vielä käyttää ja jouduin lisäämään vielä lopuksi vähän jauhoja, että sain taikinan sekoittumaan takaisesti.


Viikuna-hasselpähkinäleipä

n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
3 dl kuumaa vettä
3 rkl hasselpähkinöitä
1 pussi (200 g) kuivattuja viikunoita

Liota hasselpähkinöitä hetken aikaa kiehuvassa vedessä ja hiero kuoret pois pyyhkeen sisässä. Kuoret eivät irtoa helposti, joten ei haittaa vaikka niitä jääkin pähkinöihin. Itse leipään kuorilla ei ole ohjeen mukaan vaikutusta. Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla ja murskaa ne. Itse laitoin pähkinät sen samaisen pyyhkeen sisään ja koputtelin lihanuijalla murskaksi. Leikkaa viikunat palasiksi ja pyörittele ne jauhoissa. Näin ne pysyvät taikinassa erillään.

Mittaa kulhoon jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää vettä vähitellen, jotta saat sopivan taikinan. Lisää öljy, pähkinät ja viikunat. Alusta taikina huolellisesti ja lisää tarvittaessa vähän jauhoja. Kohota leipätaikina hyvin. Jaa kohotettu taikina kahtia ja alusta limput.

Anna limppujen vielä kerran kohota ennen paistamista. Paista 220 asteessa noin puoli tuntia.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Laskiaispullia ja mantelimassaa



Tänään heräsin keittämään hernekeittoa (soijarouheella) ja keiton poristessa laskettiin mäkeä viereisen kirkon takana. Mukaan tuli myös syntymäpäivävieraita, koska nyt juhlittiin niitä poikaystävän tiistaisia synttäreitä sukulaisvoimin.

Eilen leivoin pullat valmiiksi ja käytin taikinan alustamiseen uutta yleiskonetta. Hienosti toimi ja onnistui. Ainoastaan paistamisessa unohdin, että kiertoilmauunia ei tarvitse lämmittää niin kuumaksi, ja muutama pulla sai mustan kuoren. Mutta siitäkin huolimatta resepti on hyvä ja sen kirjaan tänne, että muistan seuraavillakin kerroilla. Aikaisemmin siitä on tehty korvapuusteja.




Korvapuustit/pullat (ohje suoraan osoitteesta pirkka.fi)

5 dl maitoa
50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
11/2 tl suolaa
n. 900 g (14 dl) vehnäjauhoja
150g voita tai leivontamargariinia

Mahdollinen korvapuustitäyte:
100 g voita
1 dl sokeria
n. 2 rkl kanelia

Voiteluun:
kananmunaa

Pinnalle:
raesokeria

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Jos teet korvapuusteja jatka seuraavasti: jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala noin 30 x 60 cm:n suuruiseksi levyksi. Levitä päälle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle sokeria ja kanelia.

Kääri levy rullaksi, jätä saumakohta alle. Leikkaa rulla noin 16 palaan hieman vinoin niilloin. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina sormilla palojen kapea kärki alas pöytään, niin, että leikkauspinnat nousevat ylös. Leivo toinen taikinapala samoin. Kohota hyvin liinalla peitettynä.

Jos teet pelkkiä pullia tule tässä vaiheessa mukaan. Jaa taikina kahtia ja pyörittele pötköiksi. Leikkaa kumpikin pötkö kahdeksaan (tai useampaan) osaan ja pyörittele pulliksi. Kohotan hyvin liinan alla.

Voitele korvapuustit/pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225 asteessa (kiertoilmauunissa 200 astetta riittää) 8-10 minuuttia.




Leikkaa pullat kahtia ja täytä ne vadelmahillolla, mantelimassalla ja kermavaahdolla. Ja siis kyllä - laita kumpaakin kiisteltyä täytettä (kuten yllä olevassa kuvassa). Silloin laskiaispullat ovat parhaita. Hyvän mantelimassan teet itse helposti ja nopeasti.

Mantelimassa (n. 2-2,5 dl)

100 g kuorittuja manteleita
1,5 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen

Jauha mantelit jauhoksi vaikka sauvasekoittimella. Sekoita tomusokeri tarkasti mantelijauhon sekaan. Erottele munan keltuainen valkuaisesta ja kaada valkuainen hitaasti manteli-sokeriseokseen. Minulla valkuaisen hitaasti lisääminen ei onnistunut, vaan se humpsahti seokseen kerralla. Mutta eipä siitä haittaa ollut. Alkuperäisen ohjeen tapaan nypin valkuaisen manteli-sokeriseoksen joukkoon ja koostumuksesta tuli juuri sopivaa laskiaispullien täytteeksi. Jos massasta tahtoo muovailtavaa, on valkuaista lisättävä vähemmän.

Oli todella hyvää ja ihana tietää mistä tämäkin mössö on valmistettu. Eikä tarvitse säilöntäaineistakaan huolehtia.

Näillä mennään! Hyvää laskiaissunnuntaita!



tiistai 5. helmikuuta 2013

Synttärileivonnaisia



Poikaystävällä on tänään synttärit ja niistä saatiin nauttia aurinkoisessa talvisäässä. Yllättäen päivänsankari on myös suuri Runebergintorttujen ystävä, joten eikun leipomaan juhlapäivän kunniaksi.

Ostin juuri silikonisia muffinsivuokia, jotka sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Ne ovat yksittäisiä, aivan kuin paperiset vuoat, mutta näitä ei tarvitse heittää käytön jälkeen roskiin. Ne voi pestä pesukoneessa tai vaikka pakastaa. Ja tietysti uuniakin ne kestävät. Ensin harkinnassa oli yhden ison vuoan ostaminen, mutta nämä yksittäiset sopivat paremmin keittiön kaappeihin ja laatikoihin. Eivät vie paljon tilaa. Nerokasta!




Runebergintortut (12 kpl)

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1,5 rkl mantelilikööriä (50 ml pullo Disaronnoa)

2 dl vehnäjauhoja
2 dl korppujauhoja
1 pussi (80-100 g) mantelirouhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

2 dl kermaa

Kostutukseen:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl mantelilikööriä (loppu pullollinen)

Kuorrute:
1 dl tomusokeria
2 tl vettä
vadelmahilloa

Ota voi huoneenlämpöön pehmiämään jo hyvissä ajoin (tai pidä voilautasta vähän aikaa patterin päällä) ja kuutioi se. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää lopuksi 20 ml mantelilikööriä ja pyöräytä sähkövatkaimella vielä kerran.

Sekoita vehnäjauhot, korppujauhot, mantelirouhe, leivinjauhe ja kardemumma keskenään toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos voiseokseen vuorotellen kerman kanssa.

Annostele taikina 12 silikonivuokaan tai tukeviin muffinsivuokiin. Paista 200 asteessa 15 minuuttia tai kunnes tortut ovat kauniisti ruskistuneet.

Torttujen paistuessa valmistele kostuteliemi ja kuorrute. Kostutukseen tarvittavan sokerin sekoitin kuumaan veteen, jotta se liukenee siihen varmasti. Joukkoon lisäsin vielä loput 50 ml Diraronno-likööristä. Kostuta vähän jäähtyneet tortut liemellä. Laita reilu ruokalusikallinen torttua kohti.

Viimeistele kostutetut tortut vadelmahillolla ja pyöräytä hillon ympärille tomusokerikuorrutteesta rinkula. Pursottamiseen käytin pientä minigrip-pussia, josta leikkasin yhden kulman pois.



Valmiit tortut saivat hyväksynnän päivänsankarilta, joten kyllä niistä hyviä siis tuli! Eipä tarvitse tänä vuonna pettyä kaupan torttuihin.

Torttuohje on Eeva Kolun vanhasta blogista, joka löytyy täältä.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Nurkassa


Keittiön nurkassa nököttää rivi joululahjoja, jotka odottavat vielä korkkaamista. Niin nuo punkkupullot, mutta ennen kaikkea tuo KichenAid-yleiskone! Sillä on jo kerran pyöritetty joulutorttujen taikina äidin toimesta, mutta itse en ole saanut aikaiseksi tehdä sillä vielä mitään.

Olen tehnyt lupauksen korkata sen pullataikinalla. Mutta meillä ollaan nyt pullalakossa, joten ei niitä kiusaksi viitsi leipoa. Muutenkin ruokavalio on tällä hetkellä vähän "karsittua", joten kauan kaipaamani kotitekoiset leivätkään eivät taida siihen vielä mahtua. Tästä syystä en ole esitellyt kokkailujani vähään aikaan. Muuten kuvia olisi tähdittämässä pääsääntöisesti maitorahkapurkki.

Mutta jospa sitä laskiaisena muutaman pullan pyöräyttäisi. Tai sen leivän. Raportoin kyllä heti, kun kone tuosta nurkasta liikahtaa.