torstai 10. lokakuuta 2013

Syysuusinta: Omenakaurapaistos



Ostettiin kuukausia sitten tien poskesta laatikollinen omenoita. Niitä oli vahtimassa Pekka-kissa. Rahat laitettiin laatikoiden päällä olevaan hillopurkkiin. Kyseessä oli aikainen omenalajike valkeakuulas, joten tästä ostokerrasta on jo aikaa. Silloin vielä kesämekon helmat liehui ja illat olivat pidempiä.

Omenoita nautittiin sellaisenaan ja tehtiin niistä myös sitä tuttua omenherkkua eli omenapaistosta (tällä kertaa luumuostokset jätettiin väliin). Viimeksi en ehtinyt kuvaamaan herkkua ennen kuin se katosi parempiin suihin. Tällä kertaa olin nopea ja nappasin kuvan ennen vaniljajäätelön sulamista. Tätä kannattaa tehdä useamminkin kuin vain kerran vuodessa satokautena.



Omenapaistos

12 pientä omenaa
ripaus kardemummaa
ripaus kanelia
3 rkl ruokosokeria
75 g voita
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl kaurahiutaleita

Voitele uunivuoka. Leikkaa kuoritut omenat lohkoiksi. Sekoita omenalohkot mausteiden kanssa ja kaada vuokaan. Vuoka kannattaa olla sen verran iso, että saat omenat yhteen kerrokseen. Useammassa kerroksessa omenat eivät pääse pehmenemään yhtä hyvin eikä muruseoskaan karamelisoidu. Sekoita voi ja sokeri, lisää vaniljasokeri ja kaurahiutaleet. Sotke ne keskenään muruksi. Ripottele muruseos hedelmien päälle ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

tiistai 8. lokakuuta 2013

Täyteläinen banaanimaustekakku



Uudessa Yhteishyvän Ruoka-liitteessä oli taas monta mielenkiintoista reseptiä. Kuumetta ja flunssaa kotona potiessa ja sohvalla makaamiseen kyllästyneenä kaivelin liitteestä banaanimaustekakun ohjeen esille. Muutama vuosi sitten Maltalla hotellin aamupalalla maistamani banaanikakku oli jäänyt mieleeni mehevänä, muttei liian makeana kokemuksena. Eikun siis pilkulliset banaanit soseeksi ja kokeilemaan.

Leivonta-apulaisen virkaa suoritti yleiskone, joten flunssainen pääleipuri pääsi vähän helpommalla. Kone pyöräyttikin kaakun valmiiksi melkein itsestään.


Banaanimaustekakku

3 kypsää banaania
150 g voita tai margariinia
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa ja inkivääriä
1 dl kermaa tai maitoa

Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia ja korppujauhoja

Kuori banaanit ja soseuta haarukalla. Vaahdota rasva ja fariinisokeri. Vatkaa rasvaseokseen kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rasvaseokseen vuorotellen jauhoseosta, banaanisosetta ja kermaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada valmis seos voideltuun ja korppujauhotettuun pitkään kakkuvuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin tunti. Tarkista kypsyys puutikulla.

Kakku tuntui paranevan seisoessaan. Seuraavana päivänä se maistui ihanalta ja koostumuskin oli tasaantunut. Makuun vaikutti varmasti myös flunssaisen palautunut makuaisti.

Alkuperäinen Yhteishyvän resepti löytyy täältä.