torstai 19. marraskuuta 2015

Nakkikeittoa ketsupilla tai ilman

 

Helppoa ja halpaa arkiruokaa. Sitähän me kaikki kaivataan, eikö? 
Tällä kertaa mentiin aika kauas lapsuusmuistoihin ja turvalliseen nakkikeittoon. 
(Tai siis siskonmakkarakeittoon, mutta tällä kertaa kaupasta löytyi vain nakkeja.) 
Miehen muistoissa keittoon lisättiin vielä ketsuppia. Kukin nauttikoon muistoista tavallaan. 


Nakkikeitto

500 g nakkeja
6-7 perunaa
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
(purjosipulia)
voita
1,5 l vettä
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
2 lihaliemikuutiota

Kuori porkkanat, perunat ja palsternakka. Leikkaa kuutioiksi. Kuullota kasviksia kattilassa ja parissa lusikallisessa voita. Lisää vesi, lihaliemikuutiot, pippurit ja laakerinlehti. Kiehauta ja keitä hiljalleen 15-20 minuuttia tai kunnes vihannekset alkavat olla kypsiä. Paloittele nakit, paista ne paistinpannulla ja lisää keittoon. Tarkista maku. Ja eikun nauttimaan. 

Alkuperäinen resepti löytyy Hanna Gullichsenin keittokirjasta Safkaa skideille, josta löytyy perus arkireseptejä aikuiseenkin makuun. Hanna oli tehnyt keiton siskonmakkaroista, joita itsekin yritin kaupasta etsiä tuloksetta. Jos päädyt käyttämään niitä, puristele makkarat ulos kuoresta keittoon ja anna kypsyä muutama minuutti. 

Lisäksi minulta unohtui purjosipuli kauppaan. Se olisi varmasti tuonut lisää syvyyttä makuun. Älä siis sinä unohda sitä, vaan halkaise, huuhtele ja pilko purjosipuli, ja kuullota se muiden kasvisten kanssa jo alkuvaiheessa. 

Toisaalta keitto tuli syötyä ilmankin, joten ei mitään suurempaa mokaa tapahtunut. Keittoa syötiin kahtena päivänä, joten ohjeesta riittää varmasti suuremmillekin kotitalouksille.