torstai 10. joulukuuta 2015

Suussasulavaa kardemumma-suklaamoussekakkua



Meillä juhlittiin taannoin itsenäisyyspäiväsunnuntaita suupielet suklaassa. Ihana kakkuohje sattui silmään Soppa365-sivuilta. 


Kardemumma-suklaamoussekakku

1 pkt (260 g) keksejä (LU Bastogne caramelized sugar & cinnamon)75 g voita200 g tummaa suklaata (taloussuklaakin käy)4 kananmunaa2 dl fariinisokeria2 dl kuohukermaa1 tl kardemummaa1/4 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Murenna keksit monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella muruksi. Sulata voi ja lisää keksimurujen joukkoon. Painele murut tiiviisti irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Paista uunissa 6 minuuttia. 
Sitten täytteeseen. Sulata suklaa. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahdota myös kerma. Yhdistä kerma, suklaa ja muna-sokeriseos. Lisää vielä lopuksi suola ja kardemumma.
Kaada täyteseos kakkuvuokaan muruseoksen päälle. Paista kakkua uunissa vielä noin 40 minuuttia. Annan kakun jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Koska kyseessä on moussekakku sisus voi jäädä keskeltä hieman valuvaksi, mutta asettuu kakun jäähtyessä. Tästä syystä kakun voi halutessaan tehdä jo edellisenä päivänä.

tiistai 8. joulukuuta 2015

Nopea kieppileipä


Tuossa yksi ilta oli leipä loppu, mutta tuorehiivaa jääkaapissa. Muistelin, että reseptivihkossani taisi olla joku helpon oloinen leipäohje. Ja oikein muistelin. Tässä kieppileipä, olkaa hyvät. 


Kieppileipä

2 dl vettä
25 g hiivaa/2tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä 
(kananmuna voiteluun)

Täyte: rosmariinia (kuivattu tai tuore) ja parmesaania. 
Vaihtoehtoisesti esim. mozzarellaa ja basilikaa. Täytteitä voi keksiä mielen ja maun mukaan. 

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja jauhot vähän kerrallaan samalla vaivaten taikinaa. Lopuksi lisää öljy. 

Kauli taikinasta pyöreä levy. Ripottele täytteet tasaisesti levylle ja rullaa se. Kiepauta rulla renkaaksi ja anna kohota liinan alla. 

Voitele leipä halutessasi kananmunalla ja ripottele päälle rosmariinia ja sormisuolaa. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.